Ceny ropy navzdory počátečnímu poklesu stouply

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply navzdory počátečnímu poklesu, za kterým stála averze investorů vůči riziku po zprávě o smrti severokorejského vůdce Kim Čong-Ila. K růstu cen přispěly nepokoje v Kazachstánu, které vyvolaly obavy ohledně dodávek ropy.

Kolem 15:30 SEČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o rovný dolar na 104,35 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 82 centů na 94,35 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Analytici ze společnosti Commerzbank uvedli, že Kazachstán se s těžbou přes 1,6 milionu barelů denně řadí mezi přední producenty ropy. Upozornili, že těžba Kazachstánu je na stejné úrovni jako těžba Libye před občanskou válkou.

Protesty v těžařské oblasti jihozápadního Kazachstánu se o víkendu rozšířily z Džanaödzenu do dalších míst. Od pátku zemřelo podle agentury Reuters 12 lidí a asi 100 je raněno. Prezident Nursultan Nazarbajev vyhlásil v sobotu na jihozápadě mimořádný stav. Všechny protesty spojuje nespokojenost zaměstnanců těžařských firem s pracovními podmínkami a propouštěním.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 104,35 103,35 New York - Nymex WTI leden 94,35 93,53

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK