Americké akcie začaly týden kvůli propadu bank poklesem

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. prosince (ČTK) - Americký akciový trh zahájil týden dalším poklesem a dolů jej srážely zejména akcie bankovního sektoru v čele s Bank of America. Finanční sektor oslabovalo zhoršování dluhové krize v eurozóně a obavy ze zpřísnění pravidel kapitálové přiměřenosti i ve Spojených státech.

Dow Jonesův index uzavřel den poklesem o 0,84 procenta na 11.766,26 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 1,2 procenta na 1205,35 bodu a po tříprocentním propadu za minulý týden se přiblížil důležité podpůrné hranici 1200 bodů. Index trhu Nasdaq se snížil o 1,26 procenta na 25233,14 bodu.

Akcie bank ztrácely už od začátku dne a ke konci obchodování se jejich propad zrychlil poté, co kurz největšího amerického ústavu Bank of America sestoupil poprvé za tři roky pod pět dolarů a ztratil čtyři procenta. Náladu vůči finančnímu sektoru zhoršila vyjádření šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho, který varoval před zesílenými tlaky na trhu státních dluhopisů v prvním čtvrtletí, a řekl, že příští rok bude kvůli špatnému vývoji ekonomiky pro banky velmi obtížný.

Navíc se objevily zprávy, že americký Fed by chtěl přimět americké banky, aby držely více kapitálu, než podle dosavadních pravidel musí. "Jakékoli změny požadavků na kapitálovou přiměřenost zpomalí úvěrovou aktivitu a oslabí zisky," řekl agentuře Reuters John Norris z Oakworth Capital Bank. Totéž se začíná projevovat v Evropě, kde musí banky kvůli dluhové krizi zvýšit kapitál nad běžnou úroveň.

Euro na devizovém trhu vůči dolaru oslabilo, zejména kvůli obavám z dluhové krize v eurozóně, které Draghi svými slovy ještě posílil. Dolar naopak těžil z nejistoty po smrti severokorejského diktátora Kim Čong-Ila. Dohoda ministrů financí eurozóny dodat Mezinárodnímu měnovému fondu v bilaterálních půjčkách 150 miliard eur na pomoc ohroženým zemím měnové unie euro nepodpořila, protože plán získat celých 200 miliard eur včetně příspěvků dalších zemí zatím nevychází.

Euro vůči dolaru v závěru newyorského obchodování kleslo o 0,3 procenta na 1,2998 USD a nacházelo se necelý cent od 11měsíčního minima z minulého týdne. Dolar vůči japonskému jenu posílil o 0,3 procenta na 78,08 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK