Spotřebitelská důvěra v Německu zůstává překvapivě stabilní

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. prosince (ČTK) - Spotřebitelská nálada v Německu zůstává pro příští měsíc překvapivě stabilní, uvedl dnes výzkumný institut GfK. Poprvé po pěti měsících se přitom zlepšila očekávání ohledně budoucího ekonomického vývoje, třebaže všechny domácí i zahraniční instituce předpovídají Německu výrazný útlum hospodářského růstu.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, zůstal pro leden na prosincové úrovni 5,6 bodu. Analytici dotázaní agenturou Reuters přitom předpovídali pokles na 5,5 bodu. Dnes vyjdou rovněž údaje o vývoji nálady mezi německými podnikateli, které vydá institut Ifo.

Ochota německých spotřebitelů utrácet se z prosincového maxima za 11 měsíců mírně snížila. Ukazatel ekonomických očekávání se ale zlepšil, což byl jeho první nárůst od června.

"Spotřebitelé nyní považují ekonomickou situaci za lepší než v minulých měsících, uvedla GfK. "Trh práce je celkově silný a signalizuje další pokles nezaměstnanosti. Většina německých firem je aktivnější než obvykle," dodala agentura.

Německá vláda na podzim snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na zhruba jedno procento z dříve předpokládaných 1,8 procenta a podobné zpomalení z letošních zhruba tří procent čekají i ekonomické ústavy a mezinárodní instituce. V letošním třetím čtvrtletí růst německé ekonomiky zrychlil na 0,5 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících, poslední údaje z průmyslu však naznačují útlum.

Řada ekonomů čeká, že ekonomika nyní nejméně jedno čtvrtletí vykáže pokles, protože ji srazí dopady dluhové krize v klíčových sousedních zemích, kam Německo nejvíce vyváží. Německo však může podle centrální banky držet nad vodou silná soukromá spotřeba, kterou podporuje příznivý vývoj na trhu práce.

GfK si není jista, zda spotřebitelům jejích optimismus vydrží. "Evropská dluhová krize by měla být pro německý export stále větším problémem," uvedla agentura a poukázala i na ochlazení globální ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK