Nálada německých podnikatelů v prosinci nečekaně vzrostla

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. prosince (ČTK) - Nálada německých podnikatelů se v prosinci navzdory krizi eurozóny dál nečekaně zlepšila a index ústavu Ifo vzrostl o 0,6 bodu na 107,2 bodu. Dnešní údaje potvrzují sílu největší evropské ekonomiky i v situaci, kdy se všeobecně čeká výrazný útlum v celé Evropě.

Index Ifo vzrostl mírně již v listopadu, kdy přerušil čtyřměsíční sérii zhoršování. Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali, že za prosinec ukazatel klesne na 106,1 bodu. Index je nadále více než sedm bodů pod úrovní loňského prosince.

Složka hodnocení současné hospodářské situace zůstala na dosavadní úrovni 116,7 bodu. Index očekávání stoupl druhý měsíc po sobě, tentokrát o 1,1 bodu na 98,4 bodu.

Německá ekonomika letos stále silně roste a pro celý rok se čeká expanze o zhruba tři procenta. Ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletní tempo jejího růstu zrychlilo na 0,5 procenta z 0,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Většina ekonomů však čeká v závěru roku a především v prvních měsících příštího roku prudké oslabení a pro příští rok vláda a ekonomické ústavy odhadují zpomalení růstu na zhruba jedno procento. Kvůli dluhové krizi eurozóny a slabosti globální poptávky by se podle řady ekonomů měla celá eurozóna dostat v první polovině příštího roku do recese.

Nečekaně příznivý vývoj dnes vykázal i ukazatel důvěry německých spotřebitelů. Index ústavu GfK pro leden zůstal na prosincové úrovni 5,6 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK