Sněmovna schválila zdanění hazardu ve prospěch obcí a státu

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Odvody ze zdanění hazardu si pravděpodobně rozdělí stát a obce, kterým má zůstat poplatek z hracích automatů. Počítá s tím senátní verze daňové reformy, kterou dnes schválila sněmovna. Opustila tak své původní rozhodnutí, podle něhož o třetině odvodů měly rozhodovat samy loterijní firmy. Daňové změny v souvislosti se vznikem jednoho inkasního místa nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Loterijní firmy budou muset od příštího roku odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Celkem by to mělo být podle odhadů ministerstva financí přes osm miliard korun ročně.

Obce by dostávaly čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních typů hazardu, jako jsou například loterie, kurzové sázky a sázkové hry v kasinu. Zbytek by měl být příjmem státu, přičemž směřovat by měl hlavně na sport, kulturu a ve prospěch zdravotně postižených. Zákonem to ale určeno není.

Změnu způsobu zdanění hazardu Senát přijal kvůli tomu, že původní sněmovnou schválená podoba odvodů státu, obcím a na veřejně prospěšné účely nebyla vymahatelná. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poznamenal, že sněmovní verze v podstatě dala loterijním společnostem pro příští rok daňové prázdniny, neboť mimo jiné nepočítá se zálohami na daň a rušila měsíční poplatek ve výši 20.000 korun ve prospěch obcí za každý herní přístroj, což obce nesly nelibě.

Přijatá verze proto počítá s tím, že obce by dostávaly za hrací automat poplatek 55 korun denně, tedy 20.075 korun ročně. Kritici zejména z Věcí veřejných namítali, že podle této konstrukce budou loterijní společnosti muset poplatek hradit jen za přístroj v provozu a vzhledem k nedostatečné kontrole státu tak prý obce budou tratit v porovnání s dosavadní stavem.

"Návrh jednoznačně vytváří díru pro nevybírání peněz od hazardních společností," uvedl předseda poslanců VV Vít Bárta, který to chce probrat v koalici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK