Krajským pracovištím ČSÚ budou šéfovat ředitelé místo zmocněnců

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Český statistický úřad změní od roku 2012 strukturu svých krajských pracovišť, v rámci které vytvoří funkce krajských ředitelů. Ti nahradí takzvané zmocněnce a budou mít větší pravomoci. Vyplývá to z materiálu, který na středeční jednání vlády předložil Český statistický úřad.

Podle místopředsedy ČSÚ Stanislava Drápala budou krajští ředitelé zodpovědní za všechny činnosti ČSÚ v daném kraji, za využívání všech zdrojů, které budou mít k dispozici, za dobrou komunikaci s respondenty i s uživateli informací. "K tomu musí mít také pravomoci vrcholného manažera ČSÚ v daném kraji," uvedl Drápal. Krajští ředitelé již byli podle něj vybráni a na podzim v roce 2011 začalo jejich oficiální představování krajským hejtmanům a vedení krajských úřadů.

Změny by vláda měla podle návrhu přijmout tak, že zruší dřívější usnesení o Statutu ČSÚ. Ten nemá žádný právní základ a jeho existence vedla pouze k tomu, že změna ve statutu vyžadovala vypracování návrhu, jeho projednávání v připomínkovém řízení a schvalování vládou formou jejího usnesení. "Navrhuje se proto namísto přijímání usnesení vlády ke změnám Statutu ČSÚ přijmout usnesení vlády o zrušení dřívějších usnesení vlády ke Statutu ČSÚ včetně jejich příloh," uvádí materiál.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK