Počet zahájených staveb v USA je nejvyšší za rok a půl

20.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. prosince (ČTK) - Počet zahájených staveb ve Spojených státech v listopadu podle sezonně přepočtených údajů vzrostl o 9,3 procenta a v ročním přepočtu činil 685.000. To je nejvíce za poslední rok a půl, respektive od loňského dubna. Počet vydaných stavebních povolení je nejvyšší od března 2010, uvedlo tamní ministerstvo obchodu. Proti loňskému listopadu je výstavba obytných budov vyšší už o 24,3 procenta.

Tempo růstu bylo v jedenáctém letošním měsíci vyšší, než předpokládali analytici. Zvýšil se především zájem o byty. Solidní růst dává naději, že by se mohla situace na realitním trhu zlepšit.

Realitní trh v USA prochází vleklým útlumem, v poslední době se ale začaly objevovat sporadické známky oživení. Realitní trh se spolu s trhem práce z hospodářské recese většinou zotaví jako poslední. Většina dalších odvětví už zaznamenala výraznější zlepšení.

Analytici se zlepšením počítali, předpokládali však, že bude mírnější. V anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že počet zahájených staveb se zvýší pouze na 635.000.

Revize dat za říjen ukázala, že počet zahájených staveb v ročním přepočtu činil 627.000, což je o trochu méně, než uváděla předběžná data. Podle nich počet zahájených staveb činil asi 628.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK