Akcie na závěr mírně posílily, za celý rok PX ztratil 26 procent

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v 52. týdnu mírně posílily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem stoupl o 1,4 procenta na 911,1 bodu. Nejvíce zdražily akcie Philip Morris, které byly nejúspěšnější i v hodnocení za celý rok. Nejvíce si naopak opět pohoršily cenné papíry technologické firmy KIT Digital. Za celý rok 2011 index PX propadl o 26 procent, celkový objem obchodů klesl meziročně o 17 procent na 346 miliard Kč.

Jedinou akcií, která v průběhu roku výrazněji posílila, je Philip Morris ČR s nárůstem o 23 procent. Výrobce cigaret vedle tohoto nárůstu přinesl i mimořádně vysokou dividendu 1260 Kč. Výraznější propad se vyhnul také ostatním defenzivním titulům, jako jsou ČEZ (0,4 procenta, 02 Telefónica (0,4 procenta) či Pegas (minus 2,4 procenta).

Dluhová krize v Evropě a očekávání výrazného ekonomického zpomalení v příštím roce se naopak tvrdě promítly do vývoje cyklických titulů v čele s mediální společností CME (-67 procent) a Erste Group (-61 procent).

"Poslední týden roku se nesl ve svátečním duchu, čemuž odpovídala nízká aktivita na akciových trzích. Hlavní americké i evropské indexy tak zakončily týden bez výraznějších pohybů," uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička. Domácí trh byl podle něj poměrně chudý na výraznější podnikové zprávy.

Největší mezitýdenní zisk si bez zásadních zpráv připsaly akcie Philip Morris ČR, které posílily o 6,6 procenta. S růstem nad dvě procenta pak uzavřely také akcie AAA Auto, energetické společnosti ČEZ a Telefoniky. Nejvyšší ztráty zaznamenaly akcie KIT Digital, které přišly o 1,8 procenta.

Začátek příštího týdne možná bude pozvolný, protože v pondělí ještě budou zavřeny trhy v Londýně i v USA a v pátek 6. ledna budou naopak zavřeny trhy ve Vídni a Varšavě. "Ovšem i tak by příští týden měl přinést výraznější nárůst aktivity po dosavadním vánočním klidu. Řada investorů také určitě doufá v lednový efekt, kdy se začátkem nového roku na trh vrací kupci," upozornil Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK