Sarkozy se před schůzkou EU sejde s Merkelovou

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 2. ledna (ČTK) - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se 9. ledna v Berlíně sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Elysejský palác uvedl, že se oba státníci chtějí připravit na schůzku představitelů Evropské unie, která bude na konci měsíce. Merkelová a Sarkozy jsou v boji s dluhovou krizí mezi evropskými politiky nejaktivnější.

Sarkozy s Merkelovou podle agentury Reuters patrně navážou na sérii návrhů, které v prosinci v Bruselu padly na klíčovém summitu EU. Na něm se například dohodlo, že unie bude usilovat o těsnější fiskální integraci a o zpřísnění pravidel rozpočtové zodpovědnosti.

Eurozóna se potýká s hlubokou krizí, do které se dostala kvůli vysokému zadlužení některých svých členů. Z celkem 17 členských zemí už musely tři požádat o mezinárodní finanční pomoc: v roce 2010 Řecko a Irsko, loni se k nim přidalo Portugalsko.

Nervozita z dalšího vývoje způsobila, že výnosy státních dluhopisů některých zemí eurozóny se vyšplhaly na úrovně, které jsou považovány za dlouhodobě neudržitelné. Velké starosti politikům dělá vývoj v Itálii a Španělsku, což jsou příliš velké země na to, aby je unie mohla zachraňovat tak, jak to udělala se zmíněnými třemi menšími členy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK