ŘSD podalo trestní oznámení kvůli převodům pozemků v Ruzyni

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podalo trestní oznámení kvůli výstavbě pražského okruhu. Týká převodu pozemků v okolí Ruzyně. Do údajně nevýhodných transakcí byla prý zapojena i část bývalého vedení Ředitelství dálnic (ŘSD), mezi které patří například nedávno obviněný bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman a také exmanažer Michal Hala. Podezřelí jsou však i další lidé. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Škoda je odhadována mezi 30 až 40 miliony korun.

Podán byl také podnět k prošetření týkající se stavby dálnice D47 v úseku Rudná Hrušov, kde se zkoumají další vzniklé problémy. Na stavbu dálnice prý byla použita méně kvalitní struska. Dálnice se vlní a musí na ní být snížená rychlost. Mohla prý být způsobena škoda až několik set milionů korun.

V prosinci poslal soud do vazby dva bývalé manažery a někdejšího právníka Roberta Wolfa ŘSD, které protikorupční policie obvinila kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D47 a D5. Jedním z obviněných je Laušman a dalším bývalý výkonný ředitel ŘSD Hala. Dva exmanažery policisté stíhají pro přijímání úplatku a také pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Bývalého právníka pouze pro druhý z trestných činů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK