Pražský akciový trh zahájil nový rok růstem o 1,4 procenta

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh první obchodní den v roce posílil. Hlavní index PX přidal 1,38 procenta na 923,7 bodu. Burzu táhly nahoru banky, především Erste. Dařilo se také mediální společnosti CME a těžební NWR. Se ztrátami zakončily dnešní obchodování pouze akcie tabákové Philip Morris, petrochemického holdingu Unipetrol a telekomunikačního operátora Telefónica ČR, vyplývá z výsledků burzy.

Pozitivní sentiment přišel podle Pavola Mokoše z Patria Direct ze západoevropských trhů, kde investoři vstoupili do nového roku s novým optimismem a očekáváním stabilizace evropské dluhové krize. Aktivita na trzích byla ale všeobecně nízká, když klíčové trhy ve Velké Británii a USA zůstaly zavřené, poznamenal Mokoš.

V Praze nejvýrazněji posílily cenné papíry CME, když obchodování zakončily o 4,45 procenta výše na 133,64 Kč. Erste Bank si polepšila o 3,46 procenta na 359 korun, což je podle Mokoše nejvyšší zavírací úroveň od 15. listopadu. Druhá bankovní emise, Komerční banka, posílila o 1,65 procenta na 3385 korun.

Na nejvyšší úrovni od poloviny listopadu zavřely akcie NWR, uvedl Mokoš. Připsaly si 2,58 procenta na 139,29 kč. Necelá dvě procenta získaly cenné papíry rakouské pojišťovny VIG a developera Orco.

Z velkých emisí se dařilo ještě energetické skupině ČEZ, její akcie zdražily o 0,64 procenta na 791 korun. Telefónica ČR naopak oslabila o 0,16 procenta na 382,50 Kč. Podle Mokoše se dnes o Telefónice hovořilo v souvislosti s recyklovanými spekulacemi na téma možného odprodeje mateřskou španělskou Telefónikou. "Žádné konkrétní nové informace, které by nahrávaly případnému prodeji, však nezazněly, a tak analytici stále nevidí pro takovouto transakci racionální důvod," dodal.

Aktivita obchodníků byla nízká. V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se uskutečnily transakce za více než 377 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK