MF zveřejní výsledky státního rozpočtu, čeká se vyšší schodek

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Ministerstvo financí dnes zveřejní výsledky státního rozpočtu za loňský rok. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska skončilo loni hospodaření státu se schodkem 140 až 150 miliard korun. Naplánovaný rozpočet přitom počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem horšího výsledku jsou podle ministra zpožděné a zadržené platby z Evropské unie.

"Bohužel vzhledem ke známým skutečnostem, dojde ke zpoždění a zadržení některých plateb z EU, takže pokud promítneme i evropské peníze, tak ta bilance bude vyšší. Co se týče národních zdrojů, tedy vybraných daní na straně jedné a výdajů na straně druhé, je ten výsledek lepší," uvedl ministr.

Ve Strategii financování státního dluhu na rok 2012 zveřejněné na počátku prosince MF uvedlo, že očekává za celý rok 2011 výsledný schodek státního rozpočtu ve výši 130 miliardy korun, který bude ovšem vlivem zpoždění čerpání některých transferů z Evropské unie o deset až 15 miliard korun horší. "Nebude se však jednat o reálné zhoršení hospodaření státu, ale pouze o technický rozdíl způsobený zpožděním čerpání transferů," uvádí materiál.

Rozpočet na rok 2012 schválený vládou počítá se schodkem 105 miliard korun při výdajích ve výši 1190 miliard korun.

sos mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK