Jaderné elektrárny ve Francii a na Slovensku jsou bezpečné

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Paříž 3. ledna (ČTK) - Jaderné elektrárny na Slovensku a ve Francii obstály v zátěžových testech, které měly zhodnotit jejich odolnost při případné nehodě, zemětřesení, povodních a dalších mimořádných událostech. Oznámily to dnes slovenský a francouzský úřad pro jadernou bezpečnost. Slovensko provozuje čtyři jaderné reaktory a Francie 58.

Analýza odolnosti jaderných elektráren v Evropské unii přichází po neštěstí v japonské elektrárně Fukušima v březnu 2011 po zemětřesení a následné ničivé cunami. EU se v reakci na neštěstí dohodla, že prozkoumá 143 reaktorů v regionu, aby ujistila, že evropská jaderná zařízení jsou připravena na nečekané události.

Slovensko provozuje po dvou reaktorech v jaderných elektrárnách Mochovce a Jaslovské Bohunice. Další dva reaktory v Mochovcích se staví a mají být dokončené v letech 2012 a 2013.

Slovenské testy zahrnovaly analýzu nečekaných událostí, jako zemětřesení, povodeň, výpadek proudu, dlouhodobé přerušení dodávek vody a dlouhodobé výpadky dalších systémů kontroly. Úřad dodal, že v reakci na zkoušky pouze podnikl další bezpečnostní opatření, jako zvýšil počet záložních naftových generátorů a rozhodl o zakoupení ručních, přenosných pump pro případ povodní.

Francie a Slovensko jsou ze zemí EU nejvíce závislé na výrobě jaderné energie. Energie z jádra v obou zemích tvoří více než 50 procent jejich produkce elektřiny, napsala agentura Reuters.

Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) v pondělí oznámil, že předal Evropské komisi národní zprávu o bezpečnostním stavu českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Hodnocení elektráren neodhalilo žádnou bezpečnostní vadu, která by vyžadovala neodkladné řešení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK