Cena zlata začala nový rok dalším oživením z půlročního minima

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. ledna (ČTK) - Zlato začalo nový rok výrazným růstem a pokračovalo v pátečním oživení z předešlého propadu na půlroční minimum. Jeho cenu dnes podpořilo posílení kurzu eura proti dolaru, jehož vývoj je nyní podle analytiků prakticky jediným faktorem pohybu zlata.

Zlato na promptním trhu posílilo před polednem o 1,5 procenta na 1588,80 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu). Minulý čtvrtek se jeho cena propadla až na 1521,94 USD, nejníže od 6. července.

Euro minulý týden kleslo k dolaru nejníže za 15 měsíců a vůči japonskému jenu se propadlo na minimum za 11 let. V posledních dnech mírně oživilo, analytici ale v letošním roce vzhledem k pochybám o řešení dluhové krize v eurozóně čekají jeho další pokles. Cena zlata nyní podle analytiků vykazuje s vývojem kurzu eura nejvyšší korelaci za téměř dva roky.

Za celý loňský rok získalo zlato deset procent a vykázalo jedenáctý rok růstu po sobě, proti zářijovému rekordnímu maximu 1920,30 USD ale ztratilo 18 procent. Za celé čtvrté čtvrtletí jeho cena klesla nejvýrazněji za tři roky a za prosinec se propadlo o zhruba osm procent, hlavně kvůli růstu dolaru vůči klesajícímu euru.

Zlato je po desetiletí růstu už více než zralé na korekci a pravděpodobně dál výrazně klesne, domnívá se investor Jim Rogers, který s Georgem Sorosem zakládal v 70. letech proslulý Quantum Fund. "Podle mě by mohlo zlato sestoupit ke 1200-1300 dolarům... Zlato roste 11 let bez přerušení, což je pro kterékoli finanční aktivum krajně neobvyklé, takže jeho cena měla už dávno projít korekcí," řekl Rogers agentuře Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK