Gladiolus se u soudu domáhá uznání pohledávky za Sazkou

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Společnost Gladiolus, za níž stojí firmy Penta a E-Invest, se u soudu domáhá uznání pohledávky za Sazkou, kterou v insolvečním řízení popřel správce Josef Cupka. Pohledávku v hodnotě zhruba 122 milionů korun Gladiolus získal od společnosti GECO. Další žalobu o určení pravosti pohledávky v hodnotě asi 37 milionů korun podala samotná GECO, vyplývá z informací insolvenčního rejstříku.

Firma Gladiolus v žalobě uvádí, že insolvenční správce na zvláštním přezkumném jednání v listopadu pohledávku popřel, aniž by uvedl jakýkoliv důvod. "Žalobce se stanoviskem žalovaného jako insolvenčního správce nesouhlasí a podává proti insolvenčnímu správci tuto žalobu o určení pravosti," uvedl Gladiolus. Původním věřitelem přitom byla společnost GECO, která svou pohledávku firmě v prosinci postoupila.

Další pohledávka společnosti GECO dopadla v insolvenčním řízení podobně, podle firmy byla popřena s minimálním zdůvodněním uvedeným pouze v upraveném seznamu přihlášených pohledávek.

K Městskému soudu v Praze se loni v květnu přihlásilo 2075 věřitelů s pohledávkami za téměř 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce poté popřel pohledávky za 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard korun.

Sazku, která se loni dostala do insolvence a následně do konkurzu, od listopadu vlastní Sázková kancelář vlastněná PPF a KKCG. Ty patří mezi největší věřitele Sazky. Ve výběrovém řízení ji získaly za 3,81 miliardy Kč. Cupka nyní připravuje vypořádání s věřiteli Sazky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK