Cena pojištění maďarských dluhopisů je na novém rekordu

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. ledna (ČTK) - Náklady na pojištění dluhopisů maďarské vlády proti riziku jejich nesplacení vystoupily na nový rekord. Výrazně k tomu přispívají obavy, že nově schválená legislativa by mohla Maďarsku znemožnit přístup na finanční trhy, a omezit tak schopnost země financovat dluhovou službu.

Cena pětiletých úvěrových swapů (CDS), což je klíčový nástroj zajištění proti nesplacení dluhopisů, vzrostla o 42 bazických bodů na rekordních 653 bodů. Znamená to, že na pojištění investice do maďarských dluhopisů za deset milionů eur (asi 257 milionů Kč) je třeba vynaložit 653.000 eur (asi 16,8 milionu Kč).

Maďarská vládní strana Fidesz minulý týden i přes odpor Evropské unie v parlamentu prosadila kontroverzní změnu zákona o centrální bance. Premiér Viktor Orbán dal také najevo, že nehodlá ustoupit ani od dalších opatření, která mají změnit hospodářskou politiku země.

V médiích se objevily informace, podle nichž má Budapešť v úmyslu využít části devizových rezerv centrální banky k podpoře ekonomiky. Vláda sice tyto informace popřela, nevyjádřila se ale k další části zprávy, podle níž by rezervy mohly být využity k umoření dluhu samospráv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK