Hlavním ekonomem ECB se stal Belgičan Peter Praet

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 3. ledna (ČTK) - Hlavním ekonomem Evropské centrální banky (ECB) byl zvolen Belgičan Peter Praet (62). Ve funkci nahradil Němce Jürgena Starka (63), který kvůli nespokojenosti s politikou ECB z funkce odešel ještě před koncem mandátu. Praetovo jmenování je součástí hlubších personálních změn, k nimž ECB přistoupila.

O Praetovi jako o novém hlavním ekonomovi ECB ještě před oficiálním sdělením informovala agentura Reuters. Ta se odvolávala na zdroje seznámené se situací v ECB.

Praet je od loňského června jedním z členů výkonné rady ECB. O funkci se tehdy utkal s někdejší viceguvernérkou Národní banky Slovenska (NBS) Elenou Kohútikovou. V šestičlenné radě se Praet zabýval lidskými zdroji, rozpočtem a platebními systémy.

Před jmenováním nového hlavního ekonoma ECB se objevily spekulace, že zodpovědnost za ekonomické oddělení ECB připadne buď novému členovi rady Jörgovi Asmussenovi, který byl jmenován po Starkově odchodu, nebo Francouzi Benoitu Coeureovi. Oba jsou ve vrcholovém vedení ECB od 1. ledna.

ECB také rozhodla, že Coeure od 1. března od Španěla Josého Manuela Gonzáleze Parama převezme agendu operací na trhu. Gonzáles Paramo bude mít nadále na starosti výzkum. Na funkcích prezidenta ECB Maria Draghiho ani viceprezidenta Vitora Constancia se nic nemění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK