Americké akcie díky statistice výrazně zpevňují

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily první obchodní den letošního roku silným růstem, který byl reakcí na příznivou statistiku z Číny, Evropské unie i ze Spojených států. Povzbudivá byla hlavně data o růstu aktivity v průmyslu a výdajů na stavebnictví, což svědčí o tom, že stav americké ekonomiky se dál zrychluje a tempo oživení patrně nabírá na síle.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.442 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval nárůst o 1,8 procenta. Podobně širší index S&P 500 přidával asi 1,8 procenta na 1280 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 1,9 procenta na 2654 bodů. Indexy tak jsou v blízkosti hodnot z loňského léta, kdy začaly prudce klesat.

K citelnému zlepšení nálady na trzích nejprve přispěla Čína, kde se index aktivity vrátil do pásma růstu. Tím se zmírnily obavy, že čínská ekonomika výrazně zpomaluje, a ohrožuje tak vyhlídky ekonomiky Evropské unie i Spojených států. Později se přidala zpráva, že míra nezaměstnanosti v Německu je nejnižší od sjednocení země v roce 1990.

"Důležitou zprávou je to, že z Evropy nepřicházejí žádné negativní informace. Investoři se tak mohou soustředit na oživení ekonomiky a na lepší ekonomická data u nás, tedy v USA," řekl šéf investiční společnosti Longbow Asset Management Jake Dollarhide. "Všichni hýří optimismem, že rok 2012 bude z hlediska hospodářského oživení i z hlediska růstu cen akcií velmi úspěšný," dodal.

Zpracovatelský sektor v USA v prosinci podle indexu nákupních manažerů rostl nejrychleji za posledních šest měsíců. Výdaje na stavebnictví se pak zvýšily nejvýrazněji za rok a půl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK