Sinopec a Total investují 4,5 miliardy dolarů do těžby v USA

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Čínská energetická společnost Sinopec a francouzský koncern Total ve Spojených státech investují asi 4,5 miliardy dolarů (téměř 89 miliard Kč) do těžby ropy a plynu z břidličných formací. Za tímto účelem každá z nich v Americe vytvoří společný podnik, Sinopec se společností Devon Energy a Total s firmou Chesapeake Energy.

Plány obou firem potvrzují, že zájem o investice do těžby ropy a plynu v USA je pořád značný. Zahraniční podniky vstupují do projektů, které ještě nebyly prozkoumány a kde je velká pravděpodobnost, že jsou v nich i značné objemy vytěžitelných surovin.

Za Sinopec v USA investuje jeho součást Sinopec International Petroleum Exploration & Production. Pro firmu je to první investice v USA a v jejím rámci do společného projektu s Devonem vloží zhruba 2,2 miliardy dolarů. Firma tak získá asi třetinový podíl v celkem pěti polích.

Francouzský Total hodlá do společného projektu s Chesapeake vložit kolem 2,3 miliardy dolarů. Na rozdíl od Číňanů ale Francouzi nejsou žádnými nováčky, s Chesapeake už jeden projekt zahájili.

Američtí producenti ropy a zemního plynu se v posledních letech horečně snaží nakupovat půdu, aby získali potřebná práva, která jim umožní zahájit průzkumné práce na lukrativních polích v Texasu, Pensylvánii, Ohiu a dalších státech. Řada firem je ale odkázána na bohaté partnery, kteří jsou schopni projekty podpořit finančně. Těžba z břidlic vyžaduje nákladné investice do technologií.

"Zdá se, že je to prioritní model pro řadu firem, ať už z Evropy nebo z Asie, které v těchto technologiích zaostávají. Čím větší podíly získají, tím lépe," myslí si analytik těžebního sektoru ve společnosti Morningstar Mark Hanson.

Společnost Cheasapeake už v listopadu uvedla, že má nadosah kontrakt s partnerskou firmou, která jí pomůže rozvíjet slibné naleziště Utica v Ohiu. Oblast je podle managementu bohatá na kapalné minerální látky i na zemní plyn. Vzhledem k tomu, že cena plynu se v USA drží pod třemi dolary za milion britských termálních jednotek, mají firmy snahu rozvíjet taková pole, kde je pravděpodobnost výskytu i dalších minerálních látek, jako je propan, butan či etan. Jejich ceny se totiž odvíjejí od cen ropy, nikoliv plynu. Na rozdíl od cen zemního plynu jsou ceny ropy na vzestupu.

Právě výskyt i dalších látek, než je plyn, pomohl společnosti Chesapeake získat za každý akr půdy v poli Utica skoro 15.000 dolarů (zhruba 296.000 Kč). To je podle analytiků solidní výsledek, vzhledem k tomu, že v oblasti se zatím dokončilo jen asi deset vrtů. V sousedním projektu Marcellus Shale se akr prodával jen od 7000 do 9000 dolarů, i když pole Eagle Ford v Texasu vyneslo 20.000 dolarů za akr. To je zatím maximum.

"Donutili Total, aby vypláznul solidní balík. Oni vědí, jak své partnery zmáčknout," dodal Hanson k finančním podmínkám Chesapeake.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK