Akcie v USA zahájily nový rok růstem, euro posílilo

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Americké akcie první obchodní den v novém roce posílily. Trhy táhla vzhůru naděje na oživení globálního ekonomického růstu po příznivé statistice z Německa a Číny. Analytici však upozorňují, že není jisté, zda si trhy růst udrží.

Index Dow Jones v úterý stoupl o 179,82 bodu, tedy 1,47 procenta, na 12.397,38 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 19,46 bodu, čili 1,55 procenta, na 1277,06 bodu, což byl nejvyšší závěr od konce října. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 43,57 bodu, neboli 1,67 procenta, na 2648,72 bodu.

"Ze zahraničí přišla dobrá ekonomická čísla a lidé mají v novém roce hotovost pro investování, což vyhnalo ceny vzhůru," uvedl obchodník OakBrook Investments Giri Cherukuri. "Je to dobrý začátek, ale budeme muset čekat a sledovat trend." Příznivou náladu rovněž posílily údaje z USA, které ukázaly, že výdaje ve stavebnictví a aktivita v průmyslu byly lepší, než se čekalo.

Nejlépe si vedly firmy zaměřené na výrobu materiálů a finanční firmy, které naopak v minulém roce zaostávaly. Bankovní index KBW posílil o 3,3 procenta. Akcie ocelárny U.S. Steel, které loni ztratily více než polovinu tržní hodnoty, posílily o 6,5 procenta. Akcie společnosti McDonald's klesly o 1,5 procenta. Firma se loni zařadila naopak mezi tituly s nejvyšším růstem v rámci indexu Dow Jones.

Nejnovější statistické údaje vytáhly vzhůru i euro, protože podpořily zájem o rizikovější investice. Své zisky pak euro zvýšilo ještě krátce po zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USD (Fed), který naznačil, že úrokové sazby v USA by mohly zůstat na nízké úrovni déle, než se čeká. Podle investorů však kvůli evropské dluhové krizi a slabému růstu zůstane euro i nadále pod tlakem.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,9 procenta na 1,3054 USD. K jenu vzrostlo o 0,8 procenta na 100,16 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,3 procenta na 76,64 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK