Japonské akcie zahájily rok více než procentním růstem

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. ledna (ČTK) - Japonské akcie vstoupily do letošního roku poměrně silným růstem, a jejich hlavní index tak navázal na příznivý vývoj na dalších burzách ve světě. K růstu cen přispěla dobrá statistická data z Číny, Evropy i Spojených států, díky čemuž na trhu zavládl optimismus. Na devizových trzích se zpočátku zvyšoval kurz eura, později se ale jeho růst vyčerpal.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 přidal 104,76 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,24 procenta na 8560,11 bodu. Dostal se tak na nejvyšší závěrečnou hodnotu za poslední tři týdny a je nad 25denním klouzavým průměrem, který patří k významnějším technickým úrovním. Širší index Topix přidal dokonce 1,97 procenta a uzavřel na 742,99 bodu.

Investory už v úterý povzbudila zpráva, že aktivita v čínském průmyslu se v prosinci vrátila k růstu. Zmírnily se tak obavy, že druhá největší ekonomika světa prudce zpomaluje, což by mělo téměř jistě negativní dopady na vývoj ekonomiky v Evropské unii i ve Spojených státech. Později se přidala zpráva, že míra nezaměstnanosti v Německu v prosinci klesla na 6,8 procenta a byla nejnižší od sjednocení země v roce 1990.

Příznivá data přišla i z USA, kde se aktivita v průmyslu za minulý měsíc také zlepšila víc, než se čekalo. Díky těmto zprávám si investoři přestali i všímat dluhové krizi v eurozóně.

Na devizových trzích se nejprve zvyšoval kurz eura, později se ale růst zastavil. Jednotná evropská měna se vydala vzhůru právě díky příznivým statistickým údajům, které donutily spekulanty uzavřít takzvané krátké pozice, tedy ukončit sázky na pokles kurzu. Tento proces k růstu kurzu přispívá velmi významně. Obchodníci se teď ale soustředí na aukci státních dluhopisů dalších zemí eurozóny.

"Faktem je, že euro bude muset ještě zdolat řadu překážek," poznamenal hlavní analytik finančního ústavu Bank of Tokyo-Mitsubishi Minori Učida. "My předpokládáme, že euro pravděpodobně zamíří k 1,25 USD," dodal. To by ale znamenalo další výrazný pokles, protože euro v první vlně poklesu spadlo pod 1,30 USD.

V době, kdy končilo obchodování na tokijské burze, se euro k dolaru prodávalo v kurzu 1,3030 USD. To je proti předchozím hodnotám z New Yorku pokles asi o 0,1 procenta. Během úterý měna zpevnila až o 0,9 procenta, a dostala se tak na týdenní maximum 1,3077 USD. Vůči japonskému jenu euro kleslo o 0,2 procenta na 99,84 JPY, zatímco dolarový index spadl na 76,67 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK