Portugalsko na trhu úspěšně umístilo krátkodobé dluhopisy

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 4. ledna (ČTK) - Portugalsko úspěšně prodalo krátkodobé pokladniční poukázky v objemu jedné miliardy eur (asi 25,7 miliardy Kč) a se splatností tři měsíce. Prodalo je s průměrným úrokem 4,35 procenta, což je citelný pokles proti úroku 4,87 procenta v prosincové aukci. Dnešní aukce byla první v letošním roce.

Portugalská agentura pro správu dluhu IGCP oznámila, že takzvaný poměr bid-to-cover se zvýšil na 2,4 z předchozích dvou. Hodnota vyjadřuje, jak vysoká byla po dluhopisech poptávka. V případě Portugalska to znamená, že investoři chtěli nakoupit o 140 procent papírů více, než měla země v úmyslu.

Lisabon může být spokojen rovněž s objemem, který se mu podařilo na trhu umístit. Předpokládalo se totiž, že prodá papíry za 750 milionů až jednu miliardu eur.

Portugalsko je vedle Řecka a Irska jednou ze tří zemí eurozóny, které byly kvůli vysokým dluhům nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc. Problémem je pro tyto země dlouhodobé financování, krátkodobé dluhopisy jsou schopny si zajistit na trhu. Relativně příznivý je i výnos, který jim v poslední době klesá, což jim snižuje náklady na dluhovou službu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK