Pražská burza oslabila, akcie Erste spadly o výrazných 7,6 pct.

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes výrazně oslabil, hlavní index PX si pohoršil o 2,76 procenta na 901,8 bodu. Největší ztráty postihly akcie rakouské Erste Bank, které propadly o 7,58 procenta. Nedařilo se také další velkým emisím. V černých číslech obchodování obchodování zakončily pouze akcie textilní firmy Pegas Nonwovens. Ztráty zaznamenaly také trhy ve středoevropském a západoevropském regionu.

"Pražská burza dnes velmi silně korigovala. Při růstu objemů do blízkosti loňského průměru došlo k výrazným výprodejům u titulů, které v minulých dnech nejvíce rostly," uvedl Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Podle Josefa Němého z Komerční banky pražskou burzu silně zasáhl výprodej ve finančním sektoru. Akcie Erste Bank klesly o 7,58 procenta na 326,90 koruny a cenné papíry Komerční banky ztratily 1,92 procenta na 3319 korun. Cena akcií pojišťovny VIG klesla o téměř dvě procenta na 790 korun.

Nedařilo se také dnes nejvíce obchodovaným akciím energetické společnosti ČEZ, které spadly o 3,29 procenta na 778,50 koruny. Urbánek doplnil, že na titul mohla zapůsobit také zpráva o brzkém zveřejnění výsledků interního auditu smluv a vztahů se Škodou Plzeň. "V současné době má audit k dispozici pouze představenstvo ČEZ a zástupci ministerstva financí. Obě strany zatím odmítají sdělit bližší informace, což mohlo vyvolat negativní sentiment u investorů," dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Z dalších emisí ztrátu 1,93 procenta na 132 korun zaznamenaly akcie mediální společnosti CME. Cenné papíry developera Orco při nízkých objemech obchodů ztratily tři procenta na 85 korun. Naopak akcie Pegas Nonwovens rostly o 0,66 procenta na 461 korun.

V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se uskutečnily transakce za více než 1,504 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 617 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK