Americké akcie oslabují, ztráty se ale postupně snižují

05.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který ale postupně snižovaly. Některé indexy tak ztráty smazaly úplně. Akcie ve Spojených státech tak pokračují v trendu, který zahájily už na konci loňského roku a pro který je příznačné, že už tolik nekopírují pokles akciových trhů v Evropě. Na dluhovou krizi v eurozóně ale reagují i nadále.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.371 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,4 procenta. V průběhu dopoledne ale odepisoval skoro celé jedno procento. Širší index S&P 500 ve stejnou dobu oslaboval o 0,2 procenta na 1275 bodů, index Nasdaq Composite už měl ale zisk 0,2 procenta a byl v blízkosti 2654 bodů.

Ve Spojených státech byla zveřejněna další příznivá statistika, jednak z trhu práce, jednak z širší ekonomiky. Ukázalo se, že soukromé firmy v prosinci vytvořily zhruba 325.000 pracovních míst, zatímco analytici čekali zhruba 178.000 míst. Za minulý týden se pak opět snížil počet lidí, kteří žádali o podporu v nezaměstnanosti.

Trh příznivě hodnotil i zprávu, podle které se v prosinci zvýšilo tempo růstu aktivity v americkém sektoru služeb. Ten je dominantní součástí ekonomiky a na tvorbě hrubého domácího produktu USA se podílí asi ze dvou třetin.

Příznivé zprávy ale nepřicházejí z Evropy. Obavy z dopadů dluhové krize tam opět zasáhly především banky, jejichž akcie prudce oslabovaly. Na nové minimum od října 2010 spadlo euro, které úzce koreluje s globálními akciovými trhy. Určitý vliv měl i výsledek aukce francouzských dluhopisů, která sice nedopadla nejlépe, ale nebyla ani zklamáním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK