Japonské akcie oslabily, sráží je hlavně dluhová krize v eurozóně

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. ledna (ČTK) - Japonské akcie v závěru týdne oslabily a na jejich pokles měla vliv hlavně nervozita kolem dluhové krize v eurozóně. Spekuluje se, že minimálně jedna velká ratingová agentura v nejbližších hodinách oznámí snížení ratingu Francie, což také přispělo k poklesu kurzu eura. Trhy ale pozorně sledují statistiku, hlavně míru nezaměstnanosti v USA, která bude zveřejněna dnes odpoledne.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 98,36 bodu a den uzavřel slabší o 1,16 procenta na hodnotě 8390,35 bodu. Ještě víc tak spadl pod 25denní klouzavý průměr, který patří ke sledovanějším technickým indikátorům. Za celý týden index odepsal 0,8 procenta. Širší index Topix dnes klesl o 0,91 procenta na 729,60 bodu.

Na trzích v Asii se dnes objevily spekulace, že by některá z ratingových agentur mohla během víkendu snížit rating Francie. To je otázka, která se na trzích objevovala koncem loňského roku častěji. Francouzi se snaží svůj prestižní rating na nejvyšším možném stupni AAA za každou cenu obhájit, neboť je to klíčová záležitost i v boji s dluhovou krizí.

Na devizových trzích v poklesu pokračovalo euro, jehož kurz vůči dolaru spadl nejníže za posledních 16 měsíců, respektive od září 2010. Analytici přitom očekávají, že jednotná evropská měna bude v poklesu pokračovat. Naopak dolarový index je nyní nejvýše za poslední rok a z nervozity kolem vývoje v eurozóně zatím hodně těží.

Euro během obchodování spadlo až na 1,2763 USD, než se trochu vzpamatovalo a vrátilo se na 1,2777 USD. I tak je to ale pokles o dalších 0,1 procenta. Proti britské libře euro spadlo na 0,8245 GBP/EUR, což je také nejnižší kurz od září 2010. Naopak dolarový index vzrostl na 81,062 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK