Průmyslová výroba v ČR v listopadu zrychlila růst na 5,4 procenta

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Průmyslová výroba v listopadu loňského roku meziročně zrychlila růst na 5,4 procenta po říjnovém zvýšení o 1,7 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce v průmyslu po očištění od sezonních vlivů vyšší o 2,7 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o čtyři procenta.

Listopadové výsledky průmyslu podle statistiků ovlivnil dlouhodobě pozitivní vývoj v automobilovém průmyslu a kumulované dokončení většího množství zakázek s delším výrobním cyklem ve strojírenství a výrobě těžké dopravní techniky.

K meziročnímu růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 17,7 procenta. Výroba strojů a zařízení se meziročně zvýšila o 12,9 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody, tepla a klimatizace stoupla o 10,2 procenta.

Nejvíce naopak meziročně klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 21,8 procenta. Produkce potravin se snížila o 6,4 procenta a výroba chemických látek a přípravků poklesla o 4,6 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se v listopadu meziročně zvýšily o 6,6 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 15 procenta. Tuzemské tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 0,7 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí stouply meziročně o 10,6 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 6,8 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 9,6 procenta, výroba elektrických zařízení o 10,9 procenta a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 6,2 procenta. Nové zakázky klesly nejvíce ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 13,9 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v listopadu meziročně zvýšil o 1,7 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců přitom meziročně vzrostla o 2,2 procenta a činila 29.501 Kč.

Průmyslová produkce v zemích Evropské unie podle údajů Eurostatu v říjnu meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK