Maloobchodní obrat v EU v listopadu klesl o 0,6 procenta

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. ledna (ČTK) - Maloobchodní obrat v zemích Evropské unie v listopadu klesl o 0,6 procenta, zatímco v říjnu o 0,2 procenta vzrostl. V eurozóně byl pokles obratu ještě výraznější a činil 0,8 procenta. V říjnu se naopak obrat o 0,1 procenta zvýšil. Informoval o tom dnes statistický úřad Eurostat.

Kvůli poklesu obratu během listopadu se prohloubil i meziroční propad. V eurozóně se obrat proti listopadu 2010 snížil o 2,5 procenta, zatímco v říjnu meziroční pokles činil 0,7 procenta. Obdobně v celé EU se meziroční pokles prohloubil na 1,3 z říjnových 0,1 procenta.

V listopadu se obrat v kategorii potraviny, nápoje a tabák v eurozóně snížil o 0,8 procenta, v celé EU pokles činil 0,7 procenta. Obrat mimo potravinářský sektor v obou zónách klesl o 0,7 procenta. Největší propad v listopadu zaznamenalo Portugalsko, kde obrat klesl o 2,6 procenta, naopak v Litvě obrat o 4,2 procenta vzrostl.

Meziročně se obrat v kategorii potraviny, nápoje a tabák v eurozóně snížil o 1,6 procenta, v celé EU pokles činil 1,5 procenta. Pokles obratu mimo potravinářský sektor v eurozóně činil tři procenta, v celé unii pouze 1,1 procenta. Největší meziroční propad registruje opět Portugalsko, a to o 9,2 procenta, nejlepší výsledek má opět Litva, kde obrat vzrostl o 14,1 procenta.

Údaje za Českou republiku jsou označeny jako důvěrné, zpráva Eurostatu se o nich tedy nezmiňuje. Na Slovensku se pokles obratu proti předchozímu měsíci snížil na 0,2 z 0,3 procenta, meziročně pak na tři z říjnových 3,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK