Švýcarská pravice tlačí na rezignaci šéfa centrální banky

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych/Ženeva 6. ledna (ČTK) - Švýcarská pravice vyzvala guvernéra tamní centrální banky Philippa Hildebranda k rezignaci. Podle Švýcarské lidové strany, která je největší politickou formací ve Švýcarsku, kvůli soukromým transakcím s měnami Hildebrand nemůže ve funkci zůstat. Hildebrand se ve čtvrtek snažil podezření z nezákonných transakcí rozptýlit, tamní tisk ale tvrdí, že svůj problém tím nevyřešil.

Švýcarský týdeník Weltwoche minulý týden napsal, že se Hildebrand sám nebo ve spojení s manželkou loni v létě angažoval v nákupu amerických dolarů, a to jen krátce předtím, než centrální banka přijala opatření na oslabení kurzu švýcarského franku. Hildebrand ve čtvrtek řekl, že devizové transakce prováděla jeho manželka, aniž by mu cokoli řekla.

Švýcarská lidová strana, která má populistické až nacionalistické rysy, v loňských volbách získala více než čtvrtinu hlasů. Její tlak na odchod šéfa centrální banky tak nelze bagatelizovat. Vedení strany uvedlo, že šéf centrální banky už je ve funkci neudržitelný. Zástupce strany Christopher Blocher ještě dnes uspořádá k tomuto tématu tiskovou konferenci.

Hildebrand ve čtvrtek kritizoval ty, kteří se dostali k informacím z jeho soukromého bankovního účtu ve finančním ústavu Bank Sarasin. Vedení banky, která sídlí v Basileji, už v této souvislosti propustilo pracovníka oddělení informačních technologií, který soubory z Hildebrandova účtu zkopíroval a předal lidem kolem Švýcarské lidové strany. Hildebrand nemá v úmyslu rezignovat, dokud bude mít podporu svých kolegů.

Insider trading, tedy obchodování na základě neveřejných informací, z něhož je Hildebrand podezřelý, se ve většině vyspělých zemích přísně trestá. Řada manažerů po obou stranách Atlantiku už kvůli tomu skončila ve vězení. Guvernér centrální banky v posledních dnech čelí rostoucímu tlaku, aby se hlavně postaral o to, že svým jednáním nezpůsobí újmu centrální bance. Švýcarská měnová autorita je sice malá, ve světě má však obrovský věhlas a značný vliv.

Centrální banka už podezření z nezákonných transakcí zkoumala a dospěla k závěru, že Hildebrand se nedopustil ničeho nezákonného. Vyšetřování proto uzavřela.

Hildebrand se brání především tím, že většinu ze zhruba dvou milionů dolarů, o které jde, nakoupila jeho manželka. Kashya Hildebrandová, která se narodila v Pákistánu, ale má americký pas, se dříve profesionálně zabývala transakcemi na měnových trzích. Nyní vlastní galerii v Curychu. Hildebrandová loni 15. srpna nakoupila asi půl milionu dolarů, aniž o tom informovala svého manžela.

Hildebrandova manželka švýcarské televizi řekla, že dolary si koupila proto, že tehdy byly vůči franku na rekordním minimu a až "směšně levné". Hildebrand novinářům řekl, že jeho manželka neměla ponětí o tom, že o dva dny později centrální banka razantně zvýší ve švýcarském bankovním systému likviditu. Tím citelně přispěla k posílení kurzu dolaru. Kritici namítají, že šéf centrální banky a jeho manželka jednali v nejlepším případě s notnou dávkou naivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK