Západoevropské akcie po snížení ratingu klesají

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. ledna (ČTK) - Západoevropské akcie zahájily týden poklesem. Reagovaly tak na páteční oznámení o snížení ratingu devíti zemí eurozóny, včetně Francie. Index FTSEurofirst 300 po zahájení obchodování klesl o 0,5 procenta na 1013,17 bodu.

Agentura Standard & Poor's v pátek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny o jeden až dva stupně. Francie a Rakousko ztratily nejvyšší rating. Agentura rovněž 14 zemím udělila výhled negativní, což znamená, že jejich rating může ještě v letošním roce dále zhoršit. Negativní výhled mají i další země s nejvyšším hodnocením - Finsko, Nizozemsko a Lucembursko.

Snížení ratingu sice trhy čekaly, protože agentura na něj upozornila již na počátku prosince. Zpráva však vyvolala obavy investorů o rating záchranného fondu eurozóny EFSF, který by rovněž mohl přijít o nejvyšší hodnocení a ztratit svoji palebnou sílu. "Snížení Francie o jeden stupeň se již do cen promítlo, nebylo zde žádné negativní překvapení, a bylo celkem logické po snížení USA. Otázkou však nyní je: Jak to ovlivní rating EFSF?," uvedl obchodník Global Equities David Thebault.

Z jednotlivých evropských zemí britský index FTSE 100 klesl o 0,4 procenta, německý DAX o 0,6 procenta a francouzský CAC 40 o jedno procento. Ztrácely hlavně finanční společnosti. Akcie Société Générale oslabily o 4,4 procenta, BNP Paribas o tři procenta a UniCredit o šest procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK