Euro kleslo kvůli pátečnímu zhoršení ratingu řady evropských zemí

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. ledna (ČTK) - Euro se dnes drželo blízko 17měsíčního minima vůči americkému dolaru a kleslo na nové 11leté minimum vůči japonskému jenu. Dolů ho tlačí páteční zhoršení úvěrového hodnocení řady členských zemí eurozóny a nejistota ohledně budoucnosti Řecka.

Jednotná evropská měna dnes vůči dolaru klesla o 0,1 procenta na 1,2664 USD poté, co se v pátek propadla až na 1,2624 USD, tedy na nejnižší úroveň od srpna 2010. Vůči jenu dnes euro oslabilo až na 97,04 JPY, napsala agentura Reuters.

Ratingová agentura Standard & Poor's v pátek snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Francie a Rakousko ztratily nejvyšší rating AAA, horší rating mají také Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko.

Soukromí vlastníci řeckých státních dluhopisů zastupovaní ústavem pro mezinárodní finance (IIF) navíc v pátek přerušili jednání s Aténami o restrukturalizaci dluhu. V poslední době se zvyšují obavy, že Aténám se nepodaří dohodu, bez které zemi hrozí bankrot, dokončit. Řecký premiér Lukas Papadimos je ale přesvědčen, že země uzavře dohodu o restrukturalizaci dluhu včas.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK