Japonsko i po snížení ratingu věří obligacím EFSF

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. ledna (ČTK) - Japonsko i nadále věří obligacím vydaným záchranným fondem eurozóny EFSF a jeho důvěrou neotřáslo snížení ratingu agenturou Standard & Poor's. Uvedl to dnes ministr financí Džun Azumi.

Agentura S&P snížila v pondělí rating EFSF o jeden stupeň z nejvyššího hodnocení AAA na AA+. Agentura tak učinila tři dny poté, co zhoršila hodnocení devíti zemí eurozóny, včetně Francie a Rakouska, které do té doby měly rovněž nejvyšší rating.

Azumi řekl novinářům, že obligace fondu eurozóny zůstávají pro Japonsko i nadále atraktivní investicí. Starosti však zemi dělá slabší euro, protože poškozuje japonské vývozce. Export je hlavním pohonem růstu japonské ekonomiky. Politici se obávají, že selhání Evropy v boji s dluhovou krizí v eurozóně může poškodit snahy japonské ekonomiky o oživení po loňském březnovém zemětřesení a cunami a následné jaderné krizi, protože sníží poptávku po japonském zboží a zvýší zájem o jen jako bezpečnou investici, což povede k jeho růstu.

Japonsko doposud koupilo obligace EFSF v objemu 3,535 miliard eur (90,5 miliardy Kč). Fond od svého založení v květnu 2010 zatím prodal obligace za celkem 21 miliard eur. "Japonsko koupilo určitou částku a náš postoj se v tomto okamžiku jen kvůli snížení hodnocení nemění," řekl Azumi novinářům po jednání vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK