Čekia: V ČR loni vzniklo 22.333 nových firem, nejméně za pět let

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - V České republice bylo loni založeno nejméně firem za posledních pět let. Vzniklo celkem 22.333 společností, což je meziročně o 5,5 procenta méně. Téměř polovina z nich (45 procent) byla založena v Praze, více než polovina nových podniků (53 procent) působí v oboru nemovitostí, služeb, obchodu a stavebnictví. Nejdynamičtěji dlouhodobě přibývá společností s ručením omezeným. Vyplývá to z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Nejvíce nových podnikatelských subjektů vzniklo v období ekonomického boomu v roce 2007, od té doby počet nově založených společností klesá. "Finanční krize v České republice se na zájmu o podnikání odrazila až s časovým odstupem. Ačkoliv tuzemská ekonomika mírně rostla, situace na trhu je obtížná. Nové podnikatelské aktivity navíc brzdí obavy z důsledků bobtnající dluhové krize, stejně jako očekávaný propad české ekonomiky v letošním roce a úsporná opatření ze strany státu," komentovala výsledky průzkumu analytička agentury Petra Štěpánová.

Ke konci loňského roku ČEKIA ve svých databázích evidovala celkem 357.701 firem, z nichž naprostá většina byly společnosti s ručením omezeným. Těch bylo na konci loňského prosince 332.987, tedy 93,1 procenta. Zbývajících necelých sedm procent (24.714) byly akciové společnosti.

Podle výpočtů agentury ČEKIA podnikatelé loni do registrovaného kapitálu nově vzniklých firem investovali 37,23 miliardy korun. Z toho 28,9 miliardy do akciových společností a 8,32 miliardy do společností s ručením omezeným.

Za poslední dva roky se celkový počet kapitálových společností podnikajících v Česku zvýšil o 5,1 procenta z 340.471 na 357.987. "I když v roce 2011 došlo ke zpomalení dynamiky růstu celkového počtu firem registrovaných v ČR, stávající trend lze stále hodnotit jako pozitivní," upozornila Štěpánová.

Z detailní analýzy vlastnické struktury nově založených firem vyplývá, že do 57 procent společností registrovaných v roce 2011 vložili kapitál noví investoři, kteří v minulosti v České republice nepodnikali. U zhruba 40 procent subjektů figuruje vlastník, který již v předchozím období vyvíjel podnikatelské aktivity. Pětina společností založených v loňském roce je ovládána výhradně zahraničními vlastníky. Na 83 procent společností s ručením omezeným, resp. 27 procent akciových společností je v rukou fyzických osob.

ČEKIA odhaduje, že zhruba 20 procent společností zapsaných v obchodním rejstříku jsou tzv. mrtvé schránky, které nevykazují žádnou podnikatelskou činnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK