Pražská burza dopoledne posílila o téměř jedno a čtvrt procenta

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dopoledne navázal na pondělní růst, hlavní index PX kolem 11:15 posílil o 1,22 procenta na 906,4 bodu. Burzu stejně jako v pondělí táhly nahoru především bankovní emise, dařilo se i energetické skupině ČEZ a telekomunikačnímu operátorovi Telefónica ČR, vyplývá z výsledků burzy.

"Tahounem dnešního růstu jsou podobně jako včera banky. Investoři tak zřejmě sázejí na to, že dnešní evropské aukce dluhopisů včetně aukce dluhopisů Evropského fondu finanční stability (EFSF) budou úspěšné a ignorují snížení ratingu EFSF od agentury Standard & Poor's," uvedl makléř Patria Direct Pavol Mokoš.

Rakouská Erste Bank dopoledne posílila o 2,55 procenta na 345,80 Kč a Komerční banka o 1,73 procenta na 3352 korun.

Z pozitivní nálady podle Mokoše těží i akcie ČEZ, které rostou o necelé procento k 767 korunám navzdory tomu, že cena elektřiny na německé energetické burze s dodáním v příštím roce klesá již šestý den po sobě.

O necelé procento k 377 korunám posilují i akcie Telefóniky. Těsně pod 144 korunami stagnují akcie těžební NWR, jejímž akciím dnes analytici Morgan Stanley snížili cílovou cenu na 7,5 libry (zhruba 230 Kč) z předchozích 8,3 GBP (asi 249 Kč).

Jedinými ztrátovými tituly na pražské burze byly dnes dopoledne textilka Pegas Nonwovens a tabáková Philip Morris. Oslabovaly o půl, respektive o čtvrt procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK