Euro stouplo díky příznivým ekonomickým údajům

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. ledna (ČTK) - Euro dnes výrazně posílilo vůči americkému dolaru i japonskému jenu díky překvapivě příznivým ekonomickým údajům z Německa a Číny, které zvýšily zájem investorů o rizikovější aktiva. Poptávku po euru podpořila rovněž úspěšná aukce španělských dluhopisů.

Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla zhruba o procento na 1,2806 USD. Vůči jenu posílila také o procento na 98,33 JPY poté, co se v pondělí propadla na 11leté minimum 97,04 JPY, napsala agentura Reuters.

Výzkumný institut ZEW dnes uvedl, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v lednu výrazně zlepšila a index důvěry zaznamenal nevýraznější růst ve své historii.

"Zpráva ZEW pomohla zlepšit postoj k euru," uvedl analytik Marcus Hettinger ze společnosti Credit Suisse. Dodal, že v krátkém období má jednotná evropská měna určitý prostor k růstu.

Vyhlídky eura nicméně zůstávají slabé poté, co agentura Standard & Poor's v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti záchranného fondu eurozóny EFSF z nejvyšší úrovně AAA o jeden stupeň. Investoři se navíc obávají bankrotu silně zadluženého Řecka. "Nemyslím si, že zisky eura mohou vydržet. Existuje tu tolik nejistoty ohledně eurozóny," řekl analytik Ankita Dudani z firmy RBS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK