Bestsport chce od věřitelů úvěr 100 mil.Kč na pokrytí provozu

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Společnost Bestsport chce získat od věřitelů či třetí osoby úvěr 100 milionů Kč na krytí svého provozního financování. Firma výzvu dnes zveřejnila v insolvenčním rejstříku. Bestsport, který provozuje a vlastní pražskou 02 arenu, je v úpadku od loňského května. Oslovení věřitelů a třetích subjektů s žádostí o úvěr ale neznamená, že by Bestsport neměl na financování provozu, řekl ČTK mluvčí společnosti Oldřich Babický.

O2 arena si podle něj na sebe vydělává i ve složité době a bez problémů hradí svoje výdaje. Bestsport ale čeká možné zvýšené finanční nároky spojené s realizací reorganizace. "Proto chceme mít otevřenou úvěrovou linku, abychom v budoucnu v případě potřeby pružně vykryli finanční nároky. Pokud nikdo na výzvu nebude reagovat, neznamená to pro Bestsport hrozbu konkurzu. Formu veřejné výzvy přes insolvenční rejstřík jsme volili z opatrnosti, aby nás v budoucnu nikdo nenařkl z nekalého jednání," uvedl předseda představenstva Richard Benýšek.

"Spolecnost KKCG SF, jako jeden z největších věřitelů Bestsportu, byla o této výzvě vyrozuměna. Získání úvěru je součástí přípravy reorganizace společnosti, kterou dlouhodobě podporujeme. Zatím jsme nepřijali rozhodnutí, jak na tuto výzvu zareagujeme," řekl ČTK mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Insolvenční soud koncem června rozhodl o tom, že úpadek Bestportu bude řešen reorganizací. Společnost PPF Healthcare, jeden z věřitelů Bestsportu, poté oznámila, že bude do konce roku 2011 schopna předložit takový reorganizační plán společnosti, který bude mít šanci získat podporu na schůzi věřitelů. Dosud jej však nepředložila. Lhůta pro předložení plánu vyprší v polovině února.

Bestsport dnes v insolvenčním rejstříku uvedl, že pokud nedostane do deseti dnů nabídku úvěru, vyrozumí z toho, že věřitelé jej nemají zájem poskytnout. Pokud věřitelé nepředloží ve stanovené lhůtě reorganizační plán, bude podle Bestportu jeho insolvence řešena formou konkurzu. O úvěr požádal Bestsport i zajištěného věřitele The Bank of New York Mellon, ten ale prý zatím neodpověděl.

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovala loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy Kč. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun. Právě na reorganizačním plánu podniku bude záležet budoucnost O2 areny.

Bestsport je v jiné situaci než Sazka. Ta už našla nové majitele - skupiny PPF a KKCG prostřednictvím jejich firmy Sazka Sázková kancelář. PPF a KKCG mají přes dluhopisového agenta, londýnskou The Bank of New York Mellon, důležité slovo i mezi věřiteli Bestsportu. Hala slouží totiž jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK