Japonské akcie vzrostly nejvýše za dva týdny, euro mírně rostlo

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily a uzavřely nejvýše za téměř dva týdny. Analytici růst připisují hlavně technické korekci trhu. Zájem byl převážně o menší tituly, například výrobce elektrického vedení. V závěru obchodování index Nikkei vzrostl o jedno procento na 8550,58 bodu.

Akcie společnosti Tokyo Electric Power, majitele jaderné elektrárny Fukušima, stouply o 7,8 procenta. Energetická firma uvedla, že zvýší ceny elektřiny pro firmy v průměru o 17 procent, protože se stále potýká s vysokými náklady po jaderné krizi. Naopak klesaly stavební společnosti a oborový index oslabil o 0,7 procenta. Od počátku letošního roku si přitom index stavebních firem připsal více než šest procent a v předchozí seanci stoupl o 3,1 procenta, což byl nejvyšší růst od loňského března. Ze stavebních firem se podařilo vzepřít trendu jen akciím Japan Bridge, které vzrostly o více než pětinu.

Analytici dodávají, že trhy nyní čekají na výsledky hospodaření důležitých amerických společností v čele s Goldman Sachs a Morgan Stanley. Ty naznačí, jak evropská dluhová krize ovlivňuje americké finanční firmy.

Euro v Asii navázalo na úterní růst, ten však byl pouze mírný. Investoři nemají zájem pouštět se do velkých obchodů před obnovením jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu mezi Aténami a soukromými investory a aukcí dluhopisů Portugalska, které je jednou z devíti zemí, kterým agentura S&P v pátek snížila rating. Rating Portugalska klesl do spekulativního pásma. Zájem o rizikovější investice rovněž brzdí nejistota, jak dopadnou výsledky hospodaření dalších amerických firem.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,2775 USD. K jenu zůstal kurz téměř beze změny, činil 97,82 JPY, během dne však euro vystoupilo až na 98,05 JPY. Dolar vůči jenu mírně klesl na 76,68 JPY a ke koši šesti hlavních měn oslabil o 0,2 procenta na 81,017 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK