MMF vyzval k akcím ke zmírnění evropské dluhové krize

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. ledna (ČTK) - Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu v noci na dnešek jednala o posílení finančních zdrojů a vyzvala k akcím, které by zmírnily evropskou dluhovou krizi. Fond však rovněž zdůraznil, že Evropa k účinnému vyřešení svých problémů musí dát k dispozici dostatek peněz.

"Mnoho členů výkonné rady zdůraznilo nutnost a naléhavost kolektivních snah k potlačení dluhové krize v eurozóně a ochraně ekonomik po celém světě před jejími vedlejšími efekty a nadměrnému poklesu produkce/příjmů," uvedla v prohlášení zveřejněném po zasedání rady výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová. Dodala, že rada hodnotila, zda MMF bude potřebovat kvůli krizi další zdroje a vedení a zaměstnanci MMF budou zkoumat možnosti zvýšení palebné síly fondu.

Výkonná rada rovněž podle Lagardeové přivítala plán Evropy, který počítá s tím, že Evropa poskytne fondu dalších 150 miliard eur (3,8 bilionu Kč) ke zvýšení jeho úvěrové kapacity. Zdůraznila však, že je důležité, aby Evropa měla dostatečně silné své ochranné prostředky a politiku.

Úvěrová kapacita MMF je v současnosti zhruba 350 miliard USD (téměř sedm bilionů Kč). Vnitřní dokumenty, které se podařilo v září získat agentuře Reuters, ukazují, že MMF by potřeboval dalších 850 miliard USD, pokud by velké ekonomiky eurozóny, jako jsou Španělsko nebo Itálie, potřebovaly finanční pomoc od fondu.

Očekává se, že MMF ve své nové prognóze sníží odhad globálního ekonomického růstu. Prognóza má být zveřejněna 24. ledna. Rostou tak obavy, že více zemí, nejen země v eurozóně, bude potřebovat záchranou pomoc od fondu, pokud se globální podmínky dále zhorší.

Agentura Standard & Poor's v pátek snížila rating devíti zemím eurozóny, včetně Francie a Rakouska, které měly doposud nejvyšší známky, a v pondělí pak zhoršila hodnocení i evropskému záchrannému fondu EFSF. Investoři nejsou přesvědčení o tom, že představitelé eurozóny přišli s dostatečně komplexním plánem, který by zabránil tomu, aby se dluhové problémy přelily v globální krizi.

Jednání výkonné rady MMF přišlo v době, kdy se skupina 20 největších rozvojových a rozvinutých zemí G20 připravuje na únorové jednání, na kterém má být projednáno i zvýšení peněz pro MMF. Odpovídající financování MMF by poskytlo větší důvěru trhům, protože by ukázalo, že fond může v případě potřeby efektivně reagovat. Rozvíjející se země, jako je Čína, již řekly, že jsou ochotné poskytnout další peníze MMF, pokud Evropa uskuteční kroky k vyřešení krize, včetně poskytnutí více zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK