Německo a Portugalsko prodaly dluhopisy, úroky většinou klesly

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Lisabon 18. ledna (ČTK) - Německo a Portugalsko dnes prodaly státní dluhopisy. Úroky se u většiny prodaných cenných papírů snížily. Portugalská aukce byla podle agentury Reuters největší od loňské žádosti země o mezinárodní finanční pomoc. České ministerstvo financí dnes prodalo dluhopisy za zhruba osm miliard korun.

Německo prodalo dvouleté dluhopisy za 3,44 miliardy eur (88 miliard Kč). Průměrný úrok klesl na 0,17 procenta z 0,29 procenta na prosincové aukci. Poptávka byla více než dvojnásobná ve srovnání s nabídkou.

Portugalsko prodalo pokladniční poukázky s různou dobou splatnosti za 2,5 miliardy eur. U tříměsíčních poukázek zůstal průměrný úrok beze změny, zatímco u šestiměsíčních a 11měsíčních klesl. Poptávka po všech poukázkách výrazně překonala nabídku.

"Je to další důkaz strukturální poptávky po krátkodobých až střednědobých státních cenných papírech z eurozóny," uvedl analytik Peter Chatwell ze společnosti Crédit Agricole.

Ratingová agentura Standard & Poor's minulý týden snížila úvěrový rating Portugalska do spekulativního pásma. Portugalsko se loni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v celkovém objemu 78 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK