Fitch možná sníží rating Itálie, nečeká však její bankrot

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 18. ledna (ČTK) - Ratingová agentura Fitch by mohla do konce ledna snížit rating Itálie o dva stupně z A+ na A-. Neočekává však, že se tato silně zadlužená země dostane do platební neschopnosti. Uvedli to dnes vedoucí pracovníci agentury.

"Itálie je opravdu příliš velká na to, aby zkrachovala," řekl šéf divize Fitch pro státní ratingy v Evropě, na Blízkém východě a v Africe Edward Parker. "Itálie má dobré základy navzdory nízkému (hospodářskému) růstu," dodal.

Úrok u desetiletých italských dluhopisů dnes klesl na 6,45 procenta. Vzdálil se tak od sedmiprocentní hranice, po jejímž překonání byly vlády Řecka, Irska a Portugalska nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Na možnost brzkého snížení ratingu Itálie a několika dalších členských zemí eurozóny upozornila agentura Fitch již minulý týden. Agentura již dříve zařadila Itálii, Španělsko, Belgii, Irsko, Slovinsko a Kypr do režimu pozorování s negativním výhledem.

Ratingová agentura Standard & Poor's minulý týden snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Itálii rating zhoršila o dva stupně na BBB+.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK