Vláda schválila nová pravidla pro finanční kontroly na úřadech

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh na změnu pravidel pro kontrolu využívání finančních prostředků ve veřejné správě. ČTK to řekl informovaný zdroj. Cílem návrhu je omezit korupci a sladit systém kontroly s Evropskou unií.

"Návrh umožňující výkon auditu ve veřejné správě odstraňuje dlouhodobě vnímaný a ze strany EU připomínkovaný fakt, že v ČR je odlišný režim pro kontrolu národních finančních prostředků a pro kontrolu prostředků, poskytovaných z evropských fondů," uvádí materiál, který vládě předložilo ministerstvo financí.

Podle návrhu by měl vzniknout dvoustupňový systém finanční kontroly ve veřejné správě. V rámci prvního stupně se posílí odpovědnost manažerů za kontroly a v rámci druhého stupně bude vytvořen sytém auditu. Ten bude vyhodnocovat funkčnost a účinnost zavedených kontrol.

"Dojde ke zjednodušení a snížení nákladů na kontrolní činnosti u orgánů veřejné správy s malým počtem zaměstnanců. Zároveň nedojde k žádnému zvýšení nákladů na výkon kontrolních činností, neboť zákon nepředpokládá zřízení žádných nových pracovních míst," uvádí návrh.

V současnosti systém funguje tak, že peníze od EU se kontrolují formou auditu. Ostatní veřejné prostředky však podléhají kontrole formou veřejnosprávní kontroly.

Zákon zároveň počítá s tím, že poskytování výsledků auditů ve veřejné správě a interních auditů by mělo být vyjmuto z povinností podle zákona o svobodném přístupu k informacím. S tím nesouhlasí například ministerstvo vnitra.

Návrh rovněž mění znění školského zákona s tím, že podle dosavadního znění vykonává veřejnosprávní kontrolu ve školských zařízeních školní inspekce. Finanční kontrolu by podle zákona měly vykonávat ale jiné orgány státní správy, protože školní inspekce především dohlíží nad odbornou stránkou vyučování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK