MMF potřebuje na zmírnění dopadů krize až půl bilionu dolarů

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. ledna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) si chce zajistit až půl bilionu dolarů (asi deset bilionů Kč) na zmírnění dopadů finanční krize. Další peníze potřebuje k tomu, aby mohl poskytnout nové úvěry až za bilion dolarů (zhruba 20 bilionů Kč) těm zemím, které jsou v největších problémech.

"Na základě našich odhadů, podle nichž bude v celém světě v nadcházejících letech potenciálně zapotřebí finanční pomoc asi za bilion dolarů, má fond v úmyslu zajistit si další zdroje v objemu až 500 miliard dolarů," píše se ve zprávě měnového fondu.

MMF sdělil, že uvedených 500 miliard dolarů už zahrnuje 200 miliard USD, které fondu slíbily evropské země. "V této fázi zjišťujeme možnosti financování a nebudeme poskytovat žádný další komentář, dokud neskončí nezbytné konzultace s členskými zeměmi," uvedl fond.

Měnový fond v posledních zhruba dvou letech vynaložil asi třetinu svých zdrojů na pomoc zemím eurozóny. MMF se obává, že vzhledem k horším vyhlídkám globální ekonomiky budou pomoc potřebovat i některé mimoevropské země, proto musí finanční zdroje doplnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK