Řekové znovu jednají s věřiteli, na stole jsou všechny varianty

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 18. ledna (ČTK) - Řečtí představitelé dnes obnovili jednání se soukromými věřiteli, s nimiž se na konci minulého týdne kvůli neshodám o výši úroku nových dluhopisů rozešli ve zlém. Řekové připouští, že budou s věřiteli jednat o všech variantách, cílem Atén je prý zabránit státnímu bankrotu. Obě strany jednají o výměně dluhopisů, jejíž součástí je dohoda o dobrovolném odpisu minimálně poloviny dluhu.

"Zvažují se všechny možnosti. Nejviditelnějším aspektem je kupon, jediný ale není," poznamenal činitel řecké vlády, jehož citovala agentura Reuters. Minulý týden jednání zkrachovala právě na tom, že Řecko nechtělo přistoupit na příliš vysoký roční kupon. Věřitelé nechtěli slevit z úroku pět procent, což se Řekům zdálo moc.

Za věřitele vedou jednání zástupci Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), což je lobbistická skupina, která hájí zájmy bank a dalších finančních institucí. Ty tvoří drtivou většinu soukromých věřitelů. Částka, které by se měly banky dobrovolně vzdát, se pohybuje kolem 100 miliard eur (asi 2,6 bilionu Kč).

Vládní činitel také potvrdil, že Řecko by mohlo věřitele k výměně dluhopisů donutit zákonem, pokud by Atény měly pocit, že zájem o výměnu dluhopisů není dostatečný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK