Firma Visa Europe prudce zvýšila zisk, dosáhla rekordních tržeb

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. ledna (ČTK) - Společnost Visa Europe, která je provozovatelem největšího systému platebních karet v Evropě, loni více než ztrojnásobila hrubý zisk na 241 milionů eur (přes šest miliard Kč). Její tržby stouply na rekordní miliardu eur z 878 milionů v předchozím roce. Letos navíc firma počítá s dalším růstem, protože lidé dávají čím dál více přednost platebním kartám před používáním hotovosti. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Dokonce i v období úsporných opatření lidé stále utrácejí," řekl generální ředitel společnosti Peter Ayliffe. "Nadále vidíme čím dál více lidí, kteří se odklánějí od hotovosti a používají více platební karty," dodal. Firma loni vykázala růst zpracovaných transakcí o 19 procent navzdory útlumu evropské ekonomiky, který je důsledkem dluhové krize v eurozóně.

"Pokud se ekonomická situace zhorší, mohlo by tempo našeho růstu zpomalit. Růst si ale i tak udržíme," uvedl Ayliffe. Odmítl se vyjádřit k tomu, zda se Visa Europe domnívá, že by Řecko mohlo opustit eurozónu a vrátit se ke své dřívější měně drachmě.

Visa Europe podle něj situaci v Evropě pozorně sleduje, podobně jako řada dalších podniků. Ayliffe rovněž upozornil, že Visa Europe by se snadno vypořádala s příchodem nové měny do svého systému.

Firmu Visa Europe provozuje a vlastní přes 3700 evropských bank. Společnost je nezávislá na americké skupině Visa Inc, ačkoli provozuje značku Visa Inc v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK