Hotový, ale neotevřený úsek D8 by mohl být v provozu v dubnu

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 18. ledna (ČTK) - Už hotový a zatím neotevřený úsek dálnice D8 z Lovosic k obci Bílinka by se mohl podle odborníka otevřít v březnu nebo dubnu. Problémové stavební řízení s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) převzalo od lovosického stavebního úřadu ministerstvo dopravy. Teď potrvá proces dva až tři měsíce, odhadl ředitel stavebního úřadu Petr Soldon. Navíc v pátek končí lhůta na podání odvolání proti všem zbývajícím stavebním povolením ještě pro 12,7 kilometru trasy. Děti Země se zatím neodvolaly, ale uvažují o tom.

Složka stavebních povolení a územních rozhodnutí, která jsou potřeba k dostavění dálnice přes celé České středohoří, má 98 stran a úředníci ho dávali dohromady několik měsíců, aby nezavdali příčinu dalšímu odvolání. "Ještě jsem to nečetl, neměl jsem na to čas, ale do pátku to stihnu a pak se rozhodneme. Neměl by to být problém, je tam spousta balastu," řekl ČTK předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Nikdo se zatím proti povolení neodvolal. "Čekám, že pokud něco přijde, najdeme to v poště až po víkendu," dodal Soldon.

Právě administrativní průtahy i následné soudní spory zpozdily termín dokončení dálnice už několikrát. Část úseku přes středohoří se začala stavět v roce 2007 a už mohla být dávno hotová, na zbytek ale chyběla povolení. Od doby, kdy nabudou platnosti, potřebují stavaři k dokončení asi 30 měsíců.

"Teplická" dálnice D8 má spojit Prahu s půlmilionovou podkrušnohorskou aglomerací a dál se severem Německa. Doprava je zatím vedena po objízdných trasách směrem na Teplice a Ústí nad Labem. Podle loňského sčítání dopravy jezdilo po první trase asi 8500 aut denně, po druhé 10.000.

Řidičům i obcím na objízdných trasách měl před Vánoci ulevit alespoň 3,7 kilometru dlouhý úsek k Bílince, který by vyvedl polovinu dopravy z Lovosic a z problémů dostal alespoň obce Vchynice a Bílinka. Stavebně je hotový už od prosince, z plánovaného otevření před Vánoci ale na poslední chvíli sešlo. Most nad Vchynicemi neodpovídá schválené dokumentaci. "To řízení už nemáme ve své kompetenci, řeší ho s ŘSD přímo ministerstvo. Podle mého odhadu by ten aktuální proces mohl přinést otevření za dva až tři měsíce, tedy během března nebo dubna," řekl ČTK Soldon.

ŘSD se zatím k aktuálnímu vývoji okolo dálnice nevyjádřilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK