Americké akcie pokračují v růstu, pomáhá i vývoj kolem MMF

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším růstem, k němuž přispěly výsledky hospodaření investiční banky Goldman Sachs a částečně i vývoj kolem Mezinárodního měnového fondu (MMF). Trh ale posuzuje také nová jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli, po kterých Atény žádají, aby odepsali alespoň polovinu řeckých dluhopisů.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.534 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst asi o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 přidával asi 0,5 procenta na zhruba 1300 bodů, index Nasdaq Composite byl vyšší o 0,9 procenta blízko 2753 bodů.

MMF dnes oznámil, že se bude snažit získat až půl bilionu dolarů (zhruba deset bilionů Kč), aby měl dostatečnou palebnou sílu i na pomoc mimoevropským zemím. Za poslední dva roky totiž fond vyčerpal asi třetinu zdrojů na pomoc eurozóně.

"Situace v Evropě navzdory snížení ratingových známek letos vykazuje pozoruhodnou stabilitu, a teď i ten vývoj v Řecku," řekl hlavní analytik společnosti OakBrook Investments Peter Jankovskis. Narážel tak na snížení úvěrového ratingu asi poloviny zemí eurozóny, k němuž minulý týden sáhla agentura Standard & Poor's.

Investoři nakupovali také akcie společnosti Yahoo, které přidávaly více než dvě procenta. Trh příznivě přijal zprávu, že z firmy odchází Jerry Yang, který Yahoo v roce 1995 spoluzakládal. Yahoo má delší dobu potíže a spekuluje se, že bude na prodej.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK