Ceny ropy klesly kvůli obavám ohledně poptávky

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. ledna (ČTK) - Ceny ropy se během dnešního obchodování snížily kvůli nepříznivým vyhlídkám pro poptávku. Poklesu nezabránily ani naděje na větší pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF) při řešení dluhové krize v eurozóně.

Krátce po 18:00 SEČ severomořská ropa Brent zlevnila o 86 centů na 110,67 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snížila o 56 centů na 100,15 dolaru za barel. K jejímu poklesu podle analytiků přispěly zprávy o tom, že americká vláda pravděpodobně odmítne plán společnosti TransCanada na výstavbu obřího ropovodu vedoucího z Kanady do Spojených států, napsala agentura Reuters.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes snížila odhad růstu celosvětové poptávky po ropě pro letošní rok o 220.000 barelů denně na 1,1 milionu barelů denně. Své rozhodnutí odůvodnila mírným zimním počasím na severní polokouli a zvyšující se pravděpodobností prudkého zpomalení ekonomického růstu. "Trh je slabý," uvedl analytik Seth Kleinman ze společnosti Citigroup. "Přišli jsme o velkou část poptávky kvůli teplému počasí," dodal.

MMF dnes uvedl, že si chce zajistit až půl bilionu dolarů (asi deset bilionů Kč) na zmírnění dopadů finanční krize. Další peníze potřebuje k tomu, aby mohl poskytnout nové úvěry až za bilion dolarů (zhruba 20 bilionů Kč) těm zemím, které jsou v největších problémech. MMF v posledních zhruba dvou letech vynaložil asi třetinu svých zdrojů na pomoc zemím eurozóny. Fond se obává, že vzhledem k horším vyhlídkám globální ekonomiky budou pomoc potřebovat i některé mimoevropské země, proto musí finanční zdroje doplnit.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 110,67 111,53 New York - Nymex WTI únor 100,15 100,71

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK