Firmě eBay vzrostl ve čtvrtletí zisk o 254 procent

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 19. ledna (ČTK) - Internetové aukční síni eBay prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí zisk na 1,98 miliardy USD (39,2 miliardy Kč) z předloňských srovnatelných 559 milionů USD. Výsledky podpořil zisk z prodeje zbývající investice v telekomunikační firmě Skype, vysoký prodej před vánocemi a růst v platební divizi PayPal. Vyplývá to ze zprávy, kterou firma zveřejnila v noci na dnešek.

Zisk na akcii bez mimořádných položek, jako byl zisk z prodej Skype, činil 60 centů a a překonal odhady analytiků, kteří čekali zisk jen 57 centů na akcii. Příjmy stouply o 35 procent na 3,38 miliardy USD.

EBay má v plánu transformaci do obchodní společnosti s působností na internetu i mimo něj. Součástí tohoto plánu je i expanze platební divize PayPal z internetu na mobilní přístroje a tablety. Firma rovněž testuje službu, která umožní lidem používat PayPal účty i v kamenných obchodech, tento program je však zatím pouze v začátcích.

PayPal měl na konci čtvrtletí více než 106 milionů aktivních účtů. To je o 13 procent více než před rokem. Příjmy divize stoupl o 28 procent na 1,24 miliardy USD. Firma zpracovala ve čtvrtletí transakce v celkovém objemu 33,4 miliardy USD, což byl meziroční nárůst o 24 procent. Tržby internetových obchodů, které zahrnují mimo jiné stránky eBay.com, Shopping.com a StubHub, se zvýšily o 16 procent na 1,77 miliardy USD.

Za celý letošní rok firma očekává zisk na akcii v rozmezí 2,25 až 2,30 dolaru na akcii při příjmech 13,7 miliardy až 14 miliard USD. Analytici čekají zisk jen dva dolary na akcii při příjmech 11,59 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK