Západočeští celníci loni zvýšili výběr cla a daní

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. ledna (ČTK) - Téměř šesti miliardami korun přispěli loni západočeští celníci do státního rozpočtu výběrem spotřebních daní a cla. Oproti roku 2010 výběry v Plzeňském a Karlovarském kraji stouply o 649 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. Víc než polovina sumy je za spotřební daň z alkoholu a piva.

Osm celních ředitelství Celní správy ČR loni vybralo na spotřebních daních a cle 147,6 miliardy korun, předloni to bylo 144,8 miliardy, uvedla Blahutová. Výběr spotřební daně patří k nejvýznamnějším příjmům státního rozpočtu.

"Nejvíce se v západočeském regionu vybralo, a to i v porovnání s ostatními regiony, na spotřební dani z lihu a lihovin a také z piva, jelikož v Plzni a Karlových Varech sídlí významní výrobci těchto komodit," poznamenala mluvčí. Z lihu a lihovin putovalo z regionu do státní pokladny na daních 2,5 miliardy korun a z piva další dvě miliardy korun. Předloni to bylo 2,4 miliardy za lihoviny a líh a 1,9 miliardy korun za pivo. Na cle zboží dovezeného ze třetích států vybraly loni západočeské celní úřady 675 milionů korun, o 25 milionů korun víc než předloni.

Z minerálních olejů, tedy zejména z pohonných hmot a výrobků z ropy, se loni na západě Čech vybralo na spotřebních daních 604 milionů korun. Předloni to bylo 222 milionů. Velký rozdíl závisí podle mluvčí na tom, jaký objem minerálních olejů se v daném roce dostane do volného daňového oběhu právě v působnosti určitého krajského celního ředitelství. Je tak možné, že zatímco v jednom regionu výběr daně z této komodity stoupne, jinde zas poklesne.

Na dani z tabákových výrobků loni celníci na západě Čech vybrali 517 milionů korun, z vína 32 mil. Kč a na energetických daních z elektřiny, zemního plynu a tuhých paliv se vybralo 50 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK