Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA prudce klesl

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. ledna (ČTK) - Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesl asi o 50.000, a dostal se tak na zhruba 352.000. To je nejméně od dubna 2008 a znamená to lepší výsledek, než předpovídali analytici. Ministerstvo práce upozornilo, že je třeba vzít v úvahu i sezonní výkyvy, podle analytiků ale zpráva svědčí o tom, že stav amerického trhu práce se dál zvolna zlepšuje.

Týdenní pokles počtu podaných žádostí je za poslední týden nejvýraznější za více než šest let. Ve čtyřtýdenním průměru, který odstraňuje kolísání z týdne na týden, se počet žadatelů snížil na 379.000. To je druhý nejnižší počet za více než tři roky.

V prvních týdnech roku tyto údaje tradičně více kolísají. Například před dvěma týdny se počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti prudce zvýšil, protože řada firem propustila sezonní pracovníky, které přijala těsně před vánočními svátky.

Obecně se ale dá říci, že firmy ve druhém pololetí začaly více přijímat. V prosinci firmy nabraly asi 200.000 lidí, a prosinec se tak stal už šestým měsícem v řadě, kdy ekonomika vytvořila alespoň 100.000 pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v závěru loňského roku klesla na 8,5 procenta a dostala se na tříleté minimum.

Za celý loňský rok největší ekonomika světa vytvořila zhruba 1,6 milionu pracovních míst. To je výrazně víc než v roce 2010, kdy v USA vzniklo asi 940.000 míst. Ekonomové předpokládají, že letos by mohlo vzniknout až 1,9 milionu nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK