Ceny ropy stouply kvůli nadějím na řešení dluhové krize

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvýšily kvůli nadějím investorů na řešení dluhové krize v eurozóně a známkám stabilnějšího růstu světové ekonomiky. Trh navíc stále znepokojuje napětí mezi Íránem a západními zeměmi, které by mohlo narušit dodávky suroviny z Blízkého východu.

Severomořská ropa Brent v odpoledních hodinách zdražila o více než dolar na 117,75 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 70 centů na 101,29 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Mezinárodní měnový fond ve středu představil plány na výrazné zvýšení svých finančních zdrojů. Tento krok fondu podle analytiků pomůže při řešení dluhové krize v eurozóně.

"Averze vůči riziku klesá, hospodářský růst ve Spojených státech zřejmě oživuje a čínská (ekonomická) aktivita není tak špatná, jak jsme se obávali," uvedl analytik Eugen Weinberg ze společnosti Commerzbank. "V rozporu s očekáváním se likvidita na téměř všech trzích zlepšuje," dodal.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 111,75 110,66 New York - Nymex WTI únor 101,29 100,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK